Όροι Αρτιότητας - Δόμησης Μικρών Οικισμών


Καθορισµός ορίων οικισµών της χώρας µέχρι 2.000 κατοίκους, Κατηγορίες αυτών και Καθορισµός όρων και περιορισµών δόµησής τους.

Π.∆. ΤΗΣ 24.4/3.5.1985 (ΦΕΚ 181∆') όπως έχει τροποποιηθεί με τα
Π.∆. της 20/30.8.1985 (ΦΕΚ 414∆'),
Π.∆. της 25.4/16.5.1989 (ΦΕΚ 293 ∆'),
Π.∆. της 14/23.2.1987 (ΦΕΚ 133 ∆'),
Π.∆. της 4.11.2011 (ΦΕΚ 289ΑΑΠ)
και το Ν. 4315/24.12.2014 (ΦΕΚ 269Α').

  1. Αρτιότητα.  

α. Εντός των ορίων του οικισµού, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα µε ελάχιστο εµβαδόν αρτιότητας που µπορεί να κυµαίνεται από 300 µέχρι 2000 τ.µ. 
Μέσα στα όρια αυτά, µπορεί να ορίζονται τοµείς µε διαφορετική αρτιότητα οικοπέδων, προκειµένου να διασφαλισθεί ο τυχόν ιδιαίτερος χαρακτήρας του οικισµού στους τοµείς αυτούς. 
« Το ελάχιστο µήκος προσώπου του γηπέδου, ορίζεται σε 10,0 µ. για εµβαδόν γηπέδου έως 500 τ.µ. και 15,0 µ. για εµβαδόν µεγαλύτερο των 500 τ.µ.».

Τα ως άνω εµβαδά οικοπέδων εξειδικεύονται µε απόφαση του Νοµάρχη, που εκδίδεται µετά από γνώµη του Συµβουλίου Χωροταξίας, Οικισµού και Περιβάλλοντος του Νοµού. Για την εξειδίκευση αυτή, λαµβάνονται υπόψη τα εµβαδά που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα και πολεοδοµικού ιστού του οικισµού. 
β) Κατά παρέκκλιση εντός των ως άνω ορίων, θεωρούνται άρτια τα γήπεδα µε όποιο εµβαδόν έχουν κατά την ηµέρα δηµοσίευσης του παρόντος, εφόσον δεν έχουν το ελάχιστο εµβαδόν που ορίζεται στην παρ. 1α. 

γ) Για την αρτιότητα των γηπέδων προσµετράται και η τυχόν έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη δηµιουργία κοινόχρηστου χώρου.

  2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης και συντελεστής δόµησης:  

α) Το µέγιστο ποσοστό κάλυψης των γηπέδων ορίζεται σε 60% της επιφανείας τους. 

β.1) Για γήπεδα µικρότερα των 700 τ.µ. επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης (κύριας και βοηθητικής) µέγιστης επιτρεπόµενης συνολικής επιφάνειας ορόφων 240 τ.µ. Επιπλέον της επιφάνειας αυτής επιτρέπεται η κατασκευή παταριού ξηράς δόµησης επιφανείας έως 40 τ.µ. 

β.2) Για γήπεδα µεγαλύτερα ή ίσα των 700 τ.µ. επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης (κύριας και βοηθητικής) µέγιστης επιτρεπόµενης συνολικής επιφάνειας ορόφων 400 τ.µ. 

γ) Για γήπεδα µικρότερα των 200 τ.µ. ορίζεται σ.δ 1,0 και προκειµένου να είναι δυνατή η µέγιστη επιτρεπόµενη δόµηση συνολικής επιφανείας 200 τ.µ. η κάλυψη επιτρέπεται να είναι µεγαλύτερη του 60% χωρίς σε καµία περίπτωση να υπερβαίνει το 70% της επιφανείας του γηπέδου. 

δ) Για κτήρια τουριστικών και αµιγώς επαγγελµατικών χρήσεων ο σ.δ ορίζεται ως εξής: 
- για τα πρώτα 1000 τ.µ. της επιφανείας του γηπέδου ο σ.δ ορίζεται σε 0,6 
- για τα επόµενα 1000 τ.µ. της επιφανείας του γηπέδου ο σ.δ ορίζεται σε 0,5 
- για τα επόµενα 1000 τ.µ. της επιφανείας του γηπέδου ο σ.δ ορίζεται σε 0,4 
- για τα επόµενα 1000 τ.µ. της επιφανείας του γηπέδου ο σ.δ ορίζεται σε 0,3 
- για το τµήµα της επιφάνειας άνω των 4000 τ.µ. ο σ.δ ορίζεται σε 0,2 

ε) Ειδικά για τα κοινωφελή κτήρια ορίζεται συντελεστής δόµησης 0.8, ο οποίος µπορεί, µε την έγκριση τοπικού σχεδίου κατά τις διατάξεις του ν.δ/τος της 17.7.1923, να καθορίζεται µεγαλύτερος, ανάλογα µε τις ανάγκες του οικισµού χωρίς να υπερβαίνει το 1,8. 

  3. Σύστηµα δόµησης:   

Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα µέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται µε τα πλάγια και πίσω όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση τουλάχιστον 2,50 µ. Μέσα στην απόσταση αυτή επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών πλάτους µέχρι ένα (1,00) µέτρο. Η απόσταση µεταξύ ανεξάρτητων κτιρίων µέσα στο ίδιο οικόπεδο ορίζεται σε 2,50 µέτρα τουλάχιστον.  

  4. Μέγιστο ύψος κτιρίων.  

α. Το µέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 µ. και µετράται σε κάθε σηµείο της τοµής του περιγράµµατος αυτών µε το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόµενα από την τοµή του περιγράµµατος αυτών µε το έδαφος, δεν µπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόµενο. Σε περίπτωση µη εξάντλησης της επιτρεπόµενης δόµησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου. 

β. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι µεγαλύτερη από 15%, το µέγιστο επιτρεπόµενο ύψος του πρώτου κτηρίου που εµφανίζει όψη προς το δρόµο στα ανωφερή (ανηφορικά) οικόπεδα - στο ανάντι του δρόµου - ορίζεται ως εξής: - όταν το κτήριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου µε το δρόµο επιτρέπεται ύψος µέχρι 7,5 µέτρα. 
- όταν αυτό τοποθετείται καθ΄ υποχώρηση σε απόσταση έως 20 µέτρα από το όριο του γηπέδου µε τον δρόµο επιτρέπεται το ύψος του να είναι µέχρι 4,5 µέτρα από το πέριξ φυσικό έδαφος. 
- όταν αυτό τοποθετείται σε απόσταση µεγαλύτερη των 20 µέτρων από το όριο του γηπέδου µε το δρόµο επιτρέπεται να έχει ύψος µέχρι 7,5 µέτρα. 
Όταν η κλίση του γηπέδου είναι µεγαλύτερη από 15% και βρίσκεται στην κατωφέρεια - κατάντι - του δρόµου η προβολή του κτηρίου πάνω από τη στάθµη του δρόµου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 4,50 µέτρα. 
Σε γήπεδα που βρίσκονται στην κατωφέρεια – κατάντι – του δρόµου, όταν η φυσική στάθµη του γηπέδου στο όριο του δρόµου βρίσκεται χαµηλότερα των 3,00 µέτρων από τη στάθµη του δρόµου, η προβολή του κτιρίου πάνω από τη στάθµη του δρόµου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 3,00 µέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η στάθµη οροφής τυχόν υπογείου ορόφου δε δύναται να υπερβαίνει σε κανένα σηµείο τη στάθµη του φυσικού εδάφους περιµετρικά της κατασκευής. 

 γ. Σε περίπτωση επιβολής στέγης µε ειδικούς όρους δόµησης που εγκρίνονται µε απόφαση του Νοµάρχη, επιτρέπεται υπέρβαση του µεγίστου ύψους µέχρι 2,00 µέτρα. 

δ. Πάνω από το µέγιστο ύψος του κτιρίου δεν επιτρέπεται καµία κατασκευή, εκτός από αυτές που αναφέρονται παρακάτω: – Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισµού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστηµάτων, πύργοι ψύξεως και δοχεία διαστολής, θέρµανσης ή κλιµατισµού και αντλίες θερµότητας που κατασκευάζονται κατά το άρθρο 26 του ν. 1577/85. – Στέγες. – Στηθαία, κιγκλιδώµατα ασφαλείας και µόνιµες γλάστρες φυτών που κατασκευάζονται κατά το άρθρο 26 του Ν. 1577/85. – Κατασκευές για τη στήριξη φυτών (πέργκολες). – Αλεξικέραυνα, κεντρικές κεραίες τηλεοράσεων και ραδιοφώνων. Όλες οι παραπάνω κατασκευές πρέπει να αποτελούν ενιαίο αισθητικό σύνολο. 

ε. Το ελάχιστο ύψος ορόφου ορίζεται σε 2,40 µ. 







Επικοινωνία

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Your Name


Your Message*