Τοπογραφικά Διαγράμματα - Πάτρα


Τοπογραφικά Διαγράμματα - Αποτυπώσεις - Χαράξεις

Για Ιδιώτες και Επαγγελματίες Μηχανικούς


Ιωάννης Αντωνάτος - Πολιτικός Μηχανικός  - Πάτρα

Η πρώτη μου επαφή με την τοπογραφία ήταν το έτος 1990, όντας δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο εργαστήριο Γεωδαισίας με καθηγητή τον Αναστάσιο Παπαδημητρίου και βοηθό του τον εξαίρετο Πολιτικό Μηχανικό Λυκούργο Σταματελάτο.

Από το έτος 1991 έως 1994 εργάστηκα ως βοηθός τοπογράφου και παράλληλα ασχολήθηκα με τον προγραμματισμό στον τομέα της τοπογραφίας. 
Βασικός μου στόχος ήταν η ανάπτυξη εφαρμογής που θα έκανε όσο το δυνατόν ποιο σύντομη τη διαδικασία σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος ή την επεξεργασία στοιχείων υπαίθρου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση (όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας) που έπρεπε να αντιμετωπίσω σχετικά με τον προγραμματισμό στον συγκεκριμένο τομέα, ήταν αυτή της αποσφαλμάτωσης. Δηλαδή έπρεπε να παγιδεύσω όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πιθανά λάθη στην εισαγωγή δεδομένων από τον εκάστοτε χρήστη, προκειμένου να εξαλείψω την πιθανότητα εξαγωγής λανθασμένων αποτελεσμάτων.

Το έτος 1994 ολοκλήρωσα την πρώτη μου εφαρμογή τοπογραφίας "ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ" σε λειτουργικό σύστημα DOS με αυτόνομο σχεδιαστικό και πολλές πρωτοπόρες για την εποχή δυνατότητες  (επίλυση ταχυμετρίας, επίλυση οδεύσεων, μετασχηματισμοί συντεταγμένων, δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους, διανομή επιφανειών, εξαγωγή σε αρχείο DXF, μηκοτομές, ογκομετρήσεις, ισουψείς καμπύλες κ.λ.π.). Την εφαρμογή αυτή χρησιμοποίησαν επί σειρά ετών αρκετοί συνάδελφοι μηχανικοί μέχρις ότου το λειτουργικό DOS αντικαταστάθηκε από τα WINDOWS.

Το έτος 1995 αγόρασα τον πρώτο μου γεωδαιτικό σταθμό (Total Station - Topcon GTS201-D) δίνοντας μεγάλη σημασία στην ακρίβεια των μετρήσεων (αποστάσεις: ±1mm και γωνίες: ±15cc).
  
Από το έτος 1995 ασχολούμαι (εκτός των άλλων δραστηριοτήτων μου) με την παροχή υπηρεσιών τοπογραφίας (αποτυπώσεις - χαράξεις - τοπογραφικά διαγράμματα), τόσο σε ιδιώτες όσο και σε συναδέλφους μηχανικούς και βεβαίως  με την αγαπημένη μου ενασχόληση αυτή του  προγραμματισμού.

Σήμερα πλέον συνεχίζουμε την παροχή υπηρεσιών τοπογραφίας τόσο σε ιδιώτες όσο και σε συναδέλφους μηχανικούς, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής με σύγχρονο εξοπλισμό (Total Station - GPS - Sotware κ.λ.π.).

Η παλιά εφαρμογή αντικαταστάθηκε από νέα εφαρμογή Topo Studio - Software, με πολλές δυνατότητες, με αυτόνομο σχεδιαστικό και βάση χωρικών δεδομένων. Υποστηρίζει πλήρως αρχεία Shapefiles, .dxf, .pdf, .txt  κ.λ.π.
Διαβάζει τα ShapeFiles από τους κυρωμένους χάρτες του κτηματολογίου, και εξάγει τα σημεία και τα πολύγωνα σε αρχείο .dxf ή απευθείας στην οθόνη σχεδίασης για επεξεργασία.
Μετασχηματίζει συντεταγμένες και ειδικότερα από WGS84 σε ΕΓΣΑ '87. 
Υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας του τοπογραφικού διαγράμματος με υπόβαθρο Google Map.
Το βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η απλότητα στον χειρισμό, και η αυτοματοποίηση πολλών λειτουργιών για γρήγορη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος.
Για παράδειγμα, πινακάκι, υπόμημα, δηλώσεις, αποσπάσματα, λίστα συντεταγμένων, κ.λ.π. δημιουργούνται αυτόματα και εξάγονται σε .dxf αρχείο, καθώς επίσης και τα απαραίτητα layers για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Δύναται εύκολα να χρησιμοποιηθεί τόσο από τοπογράφους μηχανικούς όσο και πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς, μηχανικούς Τ.Ε.

Σχετικά με την παροχή υπηρεσιών τοπογραφίας σε συναδέλφους μηχανικούς :
Παραδίδουμε τα τοπογραφικά διαγράμματα πλήρη σε ηλεκτρονική μορφή κατάλληλα για ηλεκτρονική υποβολή.

Η δραστηριότητά μας εκτείνεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, Πελοπόννησο και  Ιόνια Νησιά. Οι τιμές μας απόλυτα λογικές.


Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας...
 Ιωάννης Αντωνάτος - tel. (+30) 6906.064937


Επικοινωνία

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Your Name


Your Message*