Το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας θα δοθεί για διαβούλευση μέσα στον Μάιο. |
Ένα νέο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοθέτημα θα καλύπτει πλήθος θεμάτων, από τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, τη δραστική μείωση των κατηγοριών των χρήσεων γης, την επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε στη Βουλή η ανάγνωση του περιβαλλοντικού πολυνομοσχεδίου με την ακρόαση των φορέων, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σειρά έχει ο εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής. Αυτός θα είναι ο τίτλος του σχεδίου νόμου (με ιθύνοντα νου τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου), που παρουσιάστηκε χθες επί της αρχής στο υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί για διαβούλευση μέσα στον Μάιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η θεματολογία του σχεδίου νόμου θα αφορά:
• Την εισαγωγή νέων κανόνων για την απλούστευση και επιτάχυνση της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων. Μια πρόγευση έχει δώσει στο παρελθόν ο κ. Οικονόμου, μιλώντας για ανάγκη μείωσης των σταδίων εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
• Τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, «θα υιοθετηθούν για πρώτη φορά η μείωση, έστω και περιορισμένη, των συντελεστών δόμησης, η αύξηση των αρτιοτήτων και η κατάργηση των ακραίων παρεκκλίσεων». Παράλληλα, θα πριμοδοτηθούν οι οργανωμένες μορφές ανάπτυξης (οικιστικές ή τουριστικές), πιθανότατα μέσω αυξημένου συντελεστή. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν όλες οι (έμμεσες) προσπάθειες για περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης συνάντησαν (μικρο)πολιτικές αντιδράσεις και έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη άλωση του εξωαστικού χώρου.
• Τη μείωση των γενικών χρήσεων γης του πολεοδομικού σχεδιασμού από 14 σε 5. Το υπουργείο επεξεργάζεται μηχανισμό γρήγορης τροποποίησης των ήδη ισχυουσών χρήσεων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες (σήμερα γίνεται μέσω προεδρικού διατάγματος, ύστερα από νομολογία του ΣτΕ).
• Τη «νεκρανάσταση» της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της τράπεζας γης. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η ενεργοποίηση του θεσμού θα γίνει μέσα από τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή σε λιγότερο από ένα χρόνο, με προεπιλεγμένα περιβαλλοντικά κριτήρια. Οι διατάξεις του υπουργείου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επανειλημμένες προσπάθειες ανάνηψης του θεσμού έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές.
• Τη σημειακή τροποποίηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων (αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες), η ολοκλήρωση των οποίων μετατίθεται ασαφώς σε 1-2 χρόνια. Ειδικά για τον τουρισμό, που ακυρώθηκε πριν από χρόνια, «εισάγονται ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα, στο μέτρο του εφικτού, το κενό».
Εκτός από το νέο σχέδιο νόμου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απαλλοτρίωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των απαραίτητων χώρων για τη δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στον ανατολικό τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην Υδρα, στην Τήνο και στη Λέρο.
Περιβαλλοντική νομοθεσία
Συνεχίστηκε στη Βουλή η ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για την περιβαλλοντική νομοθεσία, με την ακρόαση φορέων (οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη, χωρίς να λείψουν τα ευτράπελα, από την αδυναμία σύνδεσης έως την... πανηγυριώτικη ηχώ και τις ημίωρες –αντί πεντάλεπτες– εισηγήσεις). Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο νόμου έτυχε της υποστήριξης παραγωγικών φορέων όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, των εκπροσώπων παραγωγών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και μεταλλευτικών επιχειρήσεων, αλλά και του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ (με αρκετές παρατηρήσεις αμφότεροι) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων.
Την αντίθεσή τους στο σύνολο ή σε επιμέρους διατάξεις εξέφρασαν περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Greenpeace, Green Tank, ΕΛΛΕΤ, Ρεματική) και το Συντονιστικό των φορέων διαχείρισης, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη υπέδειξε διατάξεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όπως η επέκταση του χρόνου διάρκειας των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, οι οικιστικές πυκνώσεις, η παράτυπη εξαίρεση βιομηχανικών και τουριστικών εγκαταστάσεων από τους δασικούς χάρτες.
πηγή : kathimerini.gr